måndag 30 januari 2012

Hur kan alla dessa människor tro på något så ologiskt?


Trina Thielenhemme

Januari 1933

Imorse när jag läste tidningen satte jag nästan kaffet i halsen. Hitler har blivit vald till rikskansler! Hur kunde detta ske egentligen? Jag minns 1924 då Hitler sattes i fängelse och NSDAP blev förbjudet. Nästan alla skrattade bara åt Hitler då han kom ut ur fängelset och publicerade sin bok. Då var arbetslösheten låg efter att vi fått ekonomisk hjälp av USA, men nu har depressionen slagit in i USA och även här har arbetslösheten stigit rejält. Nu röstar nästan alla på NSDAP. På stan går det runt män i bruna skjortor och med hakkors på armarna. I det senaste valet fick de mer än hälften av rösterna i Northeim. Jag röstade på ett annat parti, men jag håller mina åsikter för mig själv, för det mesta i alla fall. Jag önskar att någon var smart nog att inför JM Keynes "The New Deal" i Tyskland, så skulle ingen behöva rösta på NSDAP för att försöka sänka arbetslösheten.

Min far har fått sparken från sitt jobb. De ersatte honom med en bättre lärare som krävde lägre lön. Tydligen var den läraren arbetslös innan så det var väl bra för honom, men dåligt för min far. Senaste gången jag träffade mina föräldrar var för några månader sedan. Jag tänkte inte riktigt på vad jag sa och råkade nämna att jag inte trodde på Hitler eller nazismen. Det blev en obehaglig stämning och jag ursäktade mig fort och gick hem. Jag har inte hört från dem sedan dess. Men jag anklagar dem inte, visst har mina föräldrar alltid varit nationalister, men nu för tiden skulle nästan alla reagera på samma sett som dem, kanske t.om med våld.

Jag står definitivt inte på nazisternas sida. Elijah Grantz lät mig låna "Mein Kampf" av Adolf Hitler. Jag läste några sidor av den men la den ifrån mig. Hur kan alla dessa människor tro på något så ologiskt? Hur vet Hitler att det är judarnas och kommunisternas fel att Tyskland förstörs? Det är snarare alla bittra människor och den dåliga ekonomin som orsakar problemen.

Jag lämnade tillbaka boken till Elijah så fort jag kunde. Han ville att jag skulle komma och se på när Hitler håller tal på Northeims torg, men jag skulle som tur var arbeta så jag hade en anledning att inte följa med, men jag hörde ändå allt jubel från torget när jag var på väg till jobbet, och ett par män i svarta uniformer gick förbi och stirrade misstänksamt på mig.

Jag umgås inte mycket med Elijah längre eftersom han har gått med i NSDAP och umgås mest med sina nya vänner. Men jag respekterar ändå folks åsikter, och de flesta av mina få vänner tycker att nazisterna är bra. Jag hoppas ändå att de snart inser att de har fel.

För några veckor sedan kom det in en man som var jude på sjukhuset jag arbetar på. Han hade fått sin affär vandaliserad och han själv hade blivit grovt misshandlad. Många läkare ville inte ta hand om honom. Jag tyckte att det var hemskt.

Jag vet att det är fler i Northeim som tänker som jag, som tycker att det som nazisterna gör är fel. Men alla håller det väl inom sig, precis som jag. Det finns fortfarande socialistiska och kommunistiska partier, men nu när Hitler är rikskansler misstänker jag att det snart är slut med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar