söndag 29 januari 2012

Livet är som havet, ibland kommer vinden och tar över


Catharina Ruge

Jag mår inte bra, inte alls bra just nu. Ingen i familjen mår bra, hur kan man ens må bra när hushållets mor kämpar för att överleva. Både jag, far och mina syskon vet inte vad vi ska ta oss till, vi är helt förvirrade. Det är som om jag är någonstans i tomma intet, jag kan inte förstå vad som har hänt. Detta kan ju inte vara sant, mor, familjens starkaste, hon kan inte bara ligga där i sängen med slutna ögon och aldrig säga ett ord. Far är som ett barn som sitter och gråter i smyg och behöver all uppmärksamhet han kan få, men nekar det.

Donald sitter vid sidan av mor varje morgon och kväll och pratar ut om vad han känner. Han älskar mor så mycket att jag ibland blir osäker på om jag och Marlene älskar mor så mycket. Mors och Donalds relation har alltid varit speciell, den har varit riktigt stark, alltid, alltid har det varit så. Marlene brukar sitta med mig och dela med sig av sina känslor, häromdagen sa hon: ’’ Catarina, vad händer om mor dör´´. Ja, jag blev alldeles stum, sedan såg jag tårar falla ner för Marlenes kinder. Jag satte mig närmare henne och torkade av hennes tårar, medan jag själv började gråta.

Nu är frågan: Vad har hänt med Tyskland under dem senaste åren? Jo, 1923 var Hitler fängslad i Landsberg och hans parti var officiellt förbjudet i Tyskland men redan innan jul 1924 var Hitler ute ur fängelset och februari 1925 blev hans parti åter tillåtet. Detta är ju inte sant, hur kan en sådan omänsklig människa ta sin gamla plats igen och inte bli tillräckligt straffad, jag kan inte förstå mig på detta elände.

Men som tur är har det blivit mycket bättre i Tyskland. Ekonomin har blivit mycket bättre med hjälp av den nya valutan, riksmarken som infördes i augusti 1924, betalningskraven för krigsskulden sänktes, och USA med andra länder gav lån till Tyskland och detta gjorde att Tyskland nu fick det bättre med sin ekonomi. Jag är glad över att vi har fått det bättre med ekonomin, att det är bättre ekonomi i landet leder ju troligen till att vi som är bofasta i landet också får det bättre. Det som är viktigast just nu i min familj är inte vår dåliga ekonomi utan mors hälsa, egentligen allas hälsa men sjukvården är ju tack och lov ändå utan bekostnad. 

Men det hjälper tyvärr inte så mycket, vårt samhälle är inte så utvecklad att den har kommit på ett botemedel för mors sjukdom. Ingen vet ens vad det är för sjukdom som hon bär på, och det värsta av allt är ju att man inte vet hur länge till mor lever, hon kan dö om några år men hon kan också dö idag och nu. Det är egentligen nu som jag mest har vill bli läkare, när jag ser mor ligga där i sängen pumpar mitt hjärta så snabbt att jag tror att den snart ska gå i tusen bitar och det jag blir förbannad och less på är att jag inte kan göra något för att hon ska återhämta sig och för att allt ska bli som vanligt igen.

Häromdagen fick herr Johannes Haffner syn på mig. Han är en nära vän till far som jag tidigare har glömt säga. Han sa såhär till mig ’’ Du Catarina, jag vet att du är en klok tjej och alla som bor här i gatan vet vad du har i hjärtat, alla vet den stora viljan du har om att bli läkare och rädda människors liv. ’’ sa han ’’ Ja, herr Haffner sa jag, det vill jag mer än allt. Men ni vet ju hur det är, jag och mina syskon och far måste jobba och vi måste jobba ännu mer då vår mor ligger i sängen och är svårt sjuk.’’ sa jag. 

Då sa herr Haffner till mig att han vill hjälpa mig, han sa att han känner en lärare som ger kvällslektioner till ungdomar som är i samma situation som mig, ungdomar som verkligen vill studera men som samtidigt måste jobba för att familjen ska kunna försörja sig. Kunde detta vara sant? tänkte jag men det var det. Jag tackade herr Haffner så hemskt mycket och sprang sedan hem och berättade det för familjen och de blev självklart jätteglada, ja inom den stora sorgen gav detta en stor glädje till familjen.

Tråden hade gått upp på mina lagade skor och hålet blev bara större och större så jag var tvungen att gå till skrädderiet och där såg jag fru Gisela, hon höll i en bok och jag försökte tjuvkika lite och se vad den heter, Mein Kampf stod det. Min kamp, det låter spännande tänkte jag. ’’ Hallå där Catarina, du verkar intresserad av Hitlers bok.’’ sa fru Gisela. ’’ Hitlers bok, har den mannen skrivit en egen bok nu också.’’ tänkte jag. Hon räckte fram boken till mig, jag bläddrade snabbt igenom alla sidor och räckte sedan fram boken till henne. Skräddaren herr Herbst så duktig som han är var som vanligt snabb med att fixa mina skor, så jag sprang raka vägen hem. När jag kom hem var jag alldeles andfådd och Marlene frågade mig vad som hade hänt. ’’ Marlene………… den där mannen så kallad Hitler har släppt en helt egen bok!!!’’ Marlene blev alldeles chockad. På den stunden kom Donald och sa ’’Det är ingenting att vara så chockade över, han har också hållit ett tal i München, han är på väg mot makten.’’  Nej tänkte jag, detta kunde inte vara sant, absolut inte! Men tyvärr, det är sant den här mannen är ju inte klok, han är ju otrolig! Han föreslår att tyska judar inte ska få ha kvar sitt medborgarskap, de judar som har flyttat till landet efter 1914 ska sändas ut ur landet, ett förbud mot judisk invandring ska införas och även ett förbud mot att judar äger tidningar och butiker.

Året är 1929, det är ett stort kaos, ett stort elände i hela Tyskland. En ny ekonomisk kris har drabbat landet. Det har skett en ekonomisk krasch i USA som självklart drabbar hela världen. Tyskland kan inte längre ta skulder från USA. Företag och banker gått i konkurs och människorna mår så dåligt att de tar sina liv. För cirka en månad såg jag med egna ögon en man som hoppade från ett hustak och därmed tog livet av sig, jag böjde mig på knä och skrek och grät och bad till Gud att det måste bli ett slut på detta. Kleiensts sockerraffinaderi har börjat avskeda arbetare och det sägs att snart är fyra miljoner människor i Tyskland arbetslösa. Så länge det fortsätter såhär kommer det bara vara konflikter och oro i landet. Varför blir det såhär, varför kan vi inte ha ett Tyskland där alla människor mår bra? Ja, det är nog en bra fråga det.

1930 och Tysklands största industrikoncern har ställt sig bakom nationalsocialisterna och Hitler.  Far berättade att i riksdagsvalet lade 1742 personer här i vår lilla stad Northeim sin röst på partiet. NSDAP har 107 platser i riksdagen och håller på att växa. Övriga partier har tillsammans 470 platser. Det är ju osannolikt att de ens röstar på Hitlers parti och att den dessutom växer och blir större! Jag blir alldeles förbannad såklart, hur i all världen kan folket tillåta detta, ha det kanske med deras svaghet att göra?

Jag vill, jag vill så gärna mer allt göra något åt detta! Jag vill visa folket den rätta vägen och det ska jag, bara några år till så ska det ske en stor förändring i landet!

Som om det inte vore nog med kaoset i Tyskland redan så har vi ju en grupp slagskämpar också som går runt i Northeim i sina bruna skjortor, iförda armbindlar märkta med hakkors. Usch, för att inte tala om deras blickar som de lägger på vissa människor som inte faller de i smaken. Det händer också att de slår ner någon stackars oskyldig person också. Dessa för gäves idioter har också slagit sönder fönster till affärer som ägs av judar.

1931, Mor blir bara sämre och sämre för var dag som går. Jag har en stor klump i halsen när jag nu sitter och skriver det här. Mor hostar fruktansvärt mycket, hennes hand ligger hela tiden på vänstra bröstkorgen. Jag förstår att det gör ont, hon nekar det men alla i familjen förstår det. Det känns som om allt det hemska kommer samtidigt. Jag känner att jag är för ung, alldeles för ung för att klara av allt detta på en och samma gång. Far sade en gång till mig ’’ Catarina, tiden är medicinen över alla sorger, det gäller bara vara stark, vänta och se.’’ Jag, gör som far säger, vad mer kan jag egentligen göra? För övrigt går ja ju nu i skolan på kvällarna och det går alldeles utmärkt. För många som är i min situation skulle skolan troligen gå åt helvetet men så är det inte för mig. Jag vet att mors största dröm alltid har varit att jag och mina syskon ska få en bra utbildning. Jag vill också så fruktansvärt mycket rädda liv! Detta betyder något otroligt mycket för mig.  Jag blir liksom extra motiverad då jag tänker på mor och alla svårt sjuka människor runt omkring i världen. Det är som om jag får en extra kick och tänker bara på att bli klar med min utbildning och så snart som möjligt göra mitt jobb.

Den hemska mannen så kallad Hitler lovar arbete, bröd och välstånd till alla som röstar på hans parti. Det finns också Northeimbor som lockas till Hitlers propaganda och det är inte främst de arbetslösa utan de som har arbete och en inkomst som går med i NSDAP. De är ju så fega att det inte är sant! det gör riktigt ont i hjärtat att se hur nazisterna särbehandlar judarna på det sättet. Man bör nog ha ett hjärta av sten för att kunna förstå dem.

Nu tar vi oss framåt ett år, 1932, jag önskar att jag kunde börja med något positivt om detta år men tyvärr, arbetslösheten har bara förvärrats. Sju åtta miljoner människor är arbetslösa och sjutton miljoner människor lever på understöd, sägs det. Som studerande är jag på gränsen till att förlora hoppet om framtiden, då det fortfarande inte har skett någon förändring i landet. Hitler visar sig lite här och var i landet och påstår att han är landets hjälte, men folket hamnar i gräl och det är bara hat och våld på gatorna. Han ska ju föreställa ledare. Hur kan en hemsk person som skapar sådana eländen och kaos i landet vara ledare?

Detta måste jag skriva om, Riksdagshuset i Berlin har bränts ned! Enligt nazisterna var det en kommunist som skapade branden. En av Hitlers närmaste män har fängslat de främsta ledarna i kommunistpartiet och över 4 000 andra medlemmar i partiet.

Hitler har nästan förintat yttrandefriheten, pressfriheten och organisationsfriheten.

Jag och Marlene har inte tid att gå ut och leka med grannarnas barn längre, dels pga. allt som händer i Tyskland och dels för att mor är sjuk och vi behöver jobba mycket. Vi har liksom ingen fritid. Men vi hade saknat de så mycket så vi gick och kollade hur de mådde och pratade lite med dem. Det bara stack till i hjärtat när jag såg de glädjefyllda barnen med trasiga skor och kläder. ’’Catarina, vad är det som händer på gatorna, är det något farligt.’’ frågade en av flickorna jag höll om henne och svarade, ’’ Du behöver inte vara rädd Maria, det är som en lek, som snart kommer gå över.’’ försökte jag. En lek, tänkte jag men en lek går ju inte ut på att en del ska vara utanför, en lek går ju ut på att alla ska vara med och ha kul.

Nazisterna har genomfört bojkott mot judiska affärer och företag. En nationell kampanj har inletts mot det judiska folket. 

Jag var på Wolfgangs Bageri och skulle köpa lite bröd till frukosten och plötsligt kommer Eva Tannberg springandes mot mig och berättar att SA-män blockerar judiska affärer i hela landet och judestjärnor och kränkande texter om judar målas över dörrar och fönster. Eva var alldeles frustrerad och för den delen jag också, självklart. Jag hade sätt något som var målat på ett fönster men jag tänkte inte så mycket på det faktiskt, men nu förstår jag vad det handlar om och det gör så ont där inne i ens hjärta.

Judar får inte vara statligt anställda längre och de får heller inte vara universitetslärare och advokater.

Donald vet att jag är en person som älskar att läsa böcker. Han satte sig bredvid mig vid min sovplats. Han berättade för mig att det hade bränts ned böcker i hela landet. Jag förstod inte, ’’ Va, vadå bränts ned.’’ sa jag. ’’ Ja syster, nazisterna har uppfordrat till bokbål av böcker skrivna av judar och antinazistiska mål.’’ Jag klev upp ur min lilla “säng” och slog ned handen på skrivbordet. Pappa hörde det hårda slaget mot skrivbordet och försökte få mig att bli lugn igen, själv hade jag inte märkt hur hårt jag hade slagit men det blödde mycket på min lillfinger. Jag frågade far vilka böcker det var och han visste inte namnen på de men han visste en del författare som hade skrivit dem. ’’ Heinrich Mann, Karl Marx, Heinrich Heine, Ernst Bloch och Sigmund Freud min dotter, sade far.’’ Marx och Freud var bland mina favoriter. Synd är det, riktigt synd.

Det har öppnats några hemska koncentrationsläger i Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen och Ravensbrück. Lägren är “till” för främst aktiva antinazister, politiska oppositionella och “stadsfiender”. Meningen är att de ska isoleras och ’’ omskolas’’ i lägren. Vadå omskolas? Är det någon som behöver omskolas så är det Hitler! Scheiße, vad jag hatar den mannen alltså!

Tyskland är nu en enpartistat eftersom alla partier har förbjudits förutom NSDAP. Vart är demokratin? Betyder detta att den har försvunnit helt?

Jag som mer än allt brinner för att bli läkare blir ju ändå mest ledsen och arg över den nya lagen om att tvångssterilisera personer med ärftliga sjukdomar. Enligt de okloka forskarna är denna “behandling” att “förbättra” den tyska rasen och spara framtida vårdkostnader. En dag såg jag Samuel Raab ute på gatan och han satt och grät, jag frågade vad det var som hade hänt och han sade till mig ’’ En nära vän till mig är utvecklingsstörd och alla utvecklingsstörda, handikappade och kroniskt sjuka ska steriliseras’’. En stor förbannelse uppstod i mig. Jag svor och skrek och var till gränsen att skrika ’’ JÄVLA HITLER!!!!!’’ men Donald såg mig och la sin hand framför min mun. Ja, vi är ju fega. Varför vågar vi inte stå för det goda som vi bär inom oss, är det fel att vara god? Eller måste vi dölja allt och visa svaghet och visa den onda sidan av oss?

Nu är det också så att tyska judar inte får äga land. Hur sjutton tänker de, eller tänker de ens? Enligt Hitler och hans naziparti ska Tyskland bli ett mycket bättre Tyskland genom att utrota de människor som de anser är “onödiga”. Jag försöker sätta mig in i dessa oskyldiga människors situation och det bara brinner inom mig. Ett konkret exempel är ju det här med att de inte längre får äga mark, vi har en sjuk mor hemma och vi har det dåligt ställt, vår lilla mark som vi odlar på, om den inte skulle finnas skulle vi troligen dö av svält. Att dö av svält är nog bland de värsta sätten att dö på.

Den här mannen som jag mår riktigt illa av bara jag nämner hans namn (Hitler), har infört en annan ny lag, nämligen att det numera är ett brott att vara arbetslös. Denna lag gäller för “vaneförbrytare” dvs. tiggare, hemlösa, alkoholister och arbetslösa. Dessa människor ska nu skickas till koncentrationsläger.

Mitt citat jag alltid har med mig då tålamodet sjunker: ’’ Aldrig ge upp Catarina, sådana som du behövs, ni behövs för att studera och sedan skapa ett fredligare Tyskland!’’

/ Catarina Ruge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar