söndag 22 januari 2012

Det har funnits en spänning i luften


Adam Zimmerman

21 september 1923

Idag när jag gick ner för att jobba i affären så upptäckte jag att bagaren herr Stein fortsatte att höja priserna idag igen, jag protesterade inte men jag har själv lite svårt att förstå hur man kan behöva mångdubbla priset på en så kort tid. Den summa pengar som för ett par månader sen skulle betecknas som en förmögenhet är idag vad som kostar för en limpa.

Det går många rykten i staden om varför denna extrema prishöjning har skett, några hävdar att det är judarna och kommunisternas fel men de bygger aldrig ut på sina argument mer än så, vilket får mig att tvivla på det. Några hävdar att det är våra politiker som genom att skriva på freden för några år sedan förrådde Tyskland, själv så vet jag inte vad jag ska tro på så jag tänker fortsätta leva mitt liv och se vad framtiden bjuder på.

22 september 1923

Idag så kom Johannes Haffner in i butiken när jag var vid kassan, han verkade vara på bra humör ända tills jag sa att brödet som han ville köpa kostade 35000 riksmark. Han verkade vilja ifrågasätta priset men beslutade sig och betalade snabbt och gick sedan ut ur butiken. Kommer han komma tillbaks, undrade jag medans jag såg det sista av hans kappa försvinna in mellan två hus. Frågan hade ett ganska självklart svar, definitivt skulle han det, jag visste att han var vän med herr Stein från förr och han skulle aldrig förmå sig att köpa bröd någon annanstans i staden.

Imorse var det gatustrider mellan kommunister och högerextremister. Det blev blodigt och det skulle inte förvåna mig om någon dog, dock använde ingen av parterna skjutvapen. Detta var på gott och ont, det var bra eftersom färre människor dog jämfört med hur det annars hade blivit, men handen på hjärtat så skulle jag hellre dö på mindre än en sekund av en järnkula i huvudet än att förblöda i några timmar.

10 november 1923

Det har funnits en spänning i luften ett tag nu och för bara ett par dagar sedan så gjorde nazisterna ett försök att ta makten med våld och ärligt talat så trodde jag att de hade lyckats när jag hörde det eftersom regeringen är så svag så skulle jag aldrig tro att de skulle kunna slå tillbaks ett sådant uppror.

Nu när nazisterna bara växer och växer funderar jag på att gå med men jag känner mig skeptisk för deras politik, jag har aldrig tyckt om socialdemokrater för att antingen håller man med Marx eller inte det borde inte finnas något mellanting för folk som håller med om det mesta. Marx själv vrider sig om i sin grav om han skulle veta vilka det är som hävdar sig om att använda hans politik, det blir nog ingen nationalsocialism för mig, men det vore ju skönt för både mig och herr Stein om de slutade att hota att slå sönder vår butik om vi inte hjälper dem, som tur är att herr Stein är en muskulös man i sina bästa dar som har vad som krävs för att skrämma iväg de flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar