söndag 22 januari 2012

Han berättade för mig om en viss Adolf Hitler


Elise Oldenburg

Juni 1923

I dag tänkte jag gå förbi syskonen Tannbergs butik där de säljer handgjorda smycken och prydnadssaker. Jag brukar inte tycka om smycken, men det är något speciellt med deras lilla butik. Inne i butiken träffade jag min son, Tom. Han stod och pratade med Eva Tannberg som äger butiken tillsammans med sin bror. Eva visade mig ett jättefint halsband som jag bestämde mig för att köpa. Dock ångrade jag mig lite när hon tog betalt av mig. Jag fick betala 100 000 mark för halsbandet. Jag vet att smycken alltid har varit lite dyra, men de har aldrig varit såhär dyra. Det var då jag insåg att priserna hade höjts fruktansvärt på massor med saker i hela Northeim, och säkert hela Tyskland.

Jag kunde inte sluta tänka på varför priserna hade höjts, så jag bestämde mig för att ta reda på vad orsaken var. Jag fick reda på att Tyskland slapp betala för krigsskadeståndet, vilket jag tyckte var bra. Tills jag fick veta att fransmännen hade ockuperat områden vid Ruhr, där kolgruvor och stora stålverk finns. Fransmännens plan var alltså att få betalt genom att ta direkta avgifter på all produktion i Ruhrområdet. Men den tyska regeringen uppmanade invånarna i de ockuperade områdena till passivt motstånd. Invånarna gick ut i strejker som lamslog hela Ruhrområdet. Det visade sig vara ett effektivt vapen eftersom att fransmännen nästan inte fick några pengar alls. Men regeringen blev tvungen att betala ett understöd till de strejkande, vilket ledde till att man började trycka stora mängder sedlar. Nu pågår alltså en våldsam inflation. Det får mig att inse att min ekonomi inte är lika bra som jag trodde. Mat är dyrare, och jag borde aldrig ha köpt det där halsbandet. Nu ska jag börja vara mycket försiktigare med att slösa mina pengar.

November 1923

Min son, Tom, är väldigt inriktad i politik. Han berättade för mig om en viss Adolf Hitler som hade gjort ett kuppförsök med ett stort antal anhängare. Han är tydligen ledare för det nationalsocialistiska partiet, och han hävdar att allt är judarnas fel. För några dagar sedan skedde kuppförsöket. Den bayerska regeringen höll ett möte i ölhallen Bürgerbräukeller. Plötsligt rusade Hitler in i lokalen och avlossade ett pistolskott i luften. Han förklarade att en ny regering skulle bildas med honom som ledare. Dagen därpå försökte Hitler och hans anhängare ta kontroll över München, men den bayerska regeringen skickade ut soldater. När soldaterna öppnade eld flydde Hitler, fast han greps senare och jag antar att ett långt fängelsestraff väntar honom.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om allt det här. Min son vet i alla fall vad han tycker. Han anser att Hitler har helt rätt, och att han inte förtjänar ett fängelsestraff. Han försöker även att få mig att tro på det viset. Jag vet egentligen inte så mycket om politik, men något säger mig att min son har rätt om Hitler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar