tisdag 8 maj 2012

Epilog: Adam Zimmermann

Nu är det nästan 70 år sedan som Raoul Wallenberg hjälpte judar att fly ut ur Ungern, men idag har man gjort en häpnadsveckande upptäckt nämligen att han troligtvis inte var ensam utan kan haft hjälp av Adam Zimmermann som han hade hamnat i kontakt med tack vare sin far. Nyligen upptäckta dokument funna under en golvplanka i Raouls hus visar på hur han kan haft mycket hjälp tack vare denna man som levde i den tyska staden Northeim under sitt liv som bagare hans brev kontakt slutar abrupt vintern 1943 man fann även hans namn bland dem som anlänt till Auschwitz samma vinter, så mycket tyder att han blev utrensad i nazisternas försök att skapa sitt perfekta rike. Man har funnit inte bara brev utan också dagboksanteckningar som visar att Adam kan ha spelat en större roll i detta än var någon kunnat ha trott.
Adam Zimmermann levde i förtryck under nazitysklands regler men tack vare en man som endast refereras som ”herr Stein” lyckades han leva bättre än vad de flesta förtryckta folkslagen och det tog tills 1943 innan han blev skickad till Auschwitz på grund av hans politiska ställning som kommunist. Trots att den största delen av förintelsen involverade judar så var de långt ifrån dem enda, uppskattningsvis var det 50 procent judar och då bestod andra halvan av allt från homosexuella, kommunister och andra människor som nazisterna behövde bli av med.
När nazisterna tog makten i tyskland hade Adam inte besvärat sig med att rösta i valet som nazisterna tog makten med, men därifrån gick det bara utför med fler förföljningar och hot mot Hitlers fiender, när andra världskriget började så var Adam nästan helt isolerad från omvärlden och svalt på den lilla mat som han och herr Stein hade tillgång till, när herr Stein gick bort så var Adam lämnad kvar i en värld ockuperad av nazismen och det skulle ta lite mer än ett år tills han skulle bli mer systematiskt behandlad av nazisterna och skickad till Auschwitz där hans historia slutar.
Vi uppmärksammar idag denna man som kan räddat fler liv än han själv kan ha fattat och låt honom bli ihågkommen inte som ett offer i förintelsen utan som en god man som hjälpte en av vår tids störta hjältar.
Vila i frid Adam Zimmermann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar